Bio Levyt Konsertit Näyttämö Kuvat Kritiikit Uutiset Kontakti
Biografia Pitkä CV

Sopraano Uli Kontu-Korhonen valmistui musiikin maisteriksi v.1991 Sibelius-Akatemiasta. Vanhaa musiikkia Korhonen on opiskellut mestarikursseilla opettajinaan mm. Evelyn Tubb, Michael Fields, Stephen Stubbs, Suzie LeBlanc sekä The Hilliard Ensemblen laulajat.

Oliphantin, keskiaikaisen musiikin yhtyeen, laulusolistina Uli Kontu-Korhonen on toiminut v. 1997 lähtien. Yhtyeen ohjelmisto kattaa musiikkia 1100-luvun monodiasta aina moniääniseen ars novaan asti. Oliphant on tuonut runsaasti julki ennestään tuntematonta truveerimusiikkia sekä tallentanut sitä levyilleen (Alba records oy). Yhtyeen levyt ”Lauluja ristiretkiltä” (v.2000) ja Gace Brulé:n (1160-1213) musiikkia sisältävä levy (v.2004) valittiin HS:ssa vuoden levyiksi. Yhtyeen kolmas levy ”Joie fine - Chanson pieuse” ilmestyi keväällä -06 ja se sisältää hurskaita lauluja 1200-luvulta. Vuosien 2008-2009 aikana Oliphant perehtyi saksalaiseen keskiaikaiseen musiikkiin sekä valmisti ohjelmasta HERZ, PRICH! – SYDÄN, MURRU! -konsertti- ja levykokonaisuuden. Levy ilmestyi maaliskuussa 2010. www.ensembleoliphant.com

Kontu-Korhosen soololevy ”Praemia lucis Valon lahja” ilmestyi toukokuussa v. 2008 Alba records- levy-yhtiölle ja se sisältää Hildegard von Bingenin lauluja sekä vanhoja suomenkielisiä virsiä sekä kansanlauluja. Soolo-ohjelmassaan Korhonen soittaa laulamisensa lisäksi keskiaikaisia instrumentteja; sopraano- ja tenoridulcimer, sinfonia, portatiivinen urku ja
5-kielinen kantele.

Uli Kontu-Korhonen toimii turkulaisen v. 2003 perustetun yhtyeen ”Ride la terra” laulusolistina sekä keskiaikaisten instrumenttien soittajana. Yhtyeen ohjelmisto sisältää musiikkia keskiajalta 1600-luvun alkupuoleen asti. (soittimet: sinkki, luonnontrumpetti, dulcian, urkupositiivi, cembalo, sinfonia, dulcimer, barokki- ja keskiaikainen harppu, jousipsalttari). Yhtyeen muut muusikot ovat Turun filharmonisen orkesterin soittajia. http://ridelaterra.wordpress.com

Kontu-Korhonen vastasi musiikin suunnittelusta sekä toimi muusikkona yhdessä Anneliina Koskisen kanssa keskiaikaista musiikkia ja modernia tanssia yhdistävässä teoksessa ”Aika kaiken aikaa”. Laulamisen lisäksi muusikot soittivat useita keskiajan soittimia (dulcimer, sinfonia, keskiaikainen harppu, rebek, nokkahuilut, yläsävelhuilu, kellot ja lyömäsoittimet). Teoksesta oli kuusi näytöstä Turun Linnan Keskiaikaisessa Kuninkaansalissa huhtikuussa 2008. (koreografia: Niina Airaksinen ja Satu Tuittila; tanssi: koreografit ja Jonna Aaltonen; valot: Esa Kyllönen; puvustus: Marjo Haapasalo)

Turun ammattikorkeakoulun musiikkiakatemiassa Uli Kontu-Korhonen opettaa vanhaa musiikkia sekä yhtyejohtoa. Hän

toimi musiikinohjaajien suuntautumisvastaavana v.2000-2004. Vuonna 2004 Kontu-Korhonen vastasi laulajien ja orkesterin kouluttamisesta Claudio Monteverdin "Poppean kruunaus" -oopperan valmistamisessa. Oopperan ensi-ilta oli Turussa lokakuussa 2004 (ohjaaja Dan Henriksson). Uli K-K laati v. 2001-2002 transkription 1200 luvun liturgisesta draamasta, Ludus Danielis. Tämä keskiaikainen ”ooppera” esitettiin Kontu-Korhosen johdolla näyttämöllisenä toteutuksena Naantalin musiikkijuhlilla v.2002 (ohjaaja Hanna Paatero).

Uli K-K on toiminut muusikkona (laulu+useita soittimia) Turun kaupunginteatterin näytelmässä ”Peuraneito ja Sarvikuono” (käsikirj. Matti Rossi, ohjaus Katariina Lahti) vuonna 2002 sekä instrumentalistina (dulcimer, kampiliira, kantele, munniharppu, haitari, nokkahuilu) Aivar Joonaksen säveltämässä viikinkimusikaalissa ”Thorin vasara” vuonna 2007.

Agricola-juhlavuoden valtakunnallisessa pääjuhlassa 2007 Uli K-K toimi musiikin suunnittelijana sekä muusikkona draamallisesti toteutetussa esityksessä Turun Konserttitalolla (ohjaaja Markku Arokanto). Kesällä 2007 Uli K-K suunnitteli (+ toimi laulajana ja soittajana) yhdessä prof. Heikki Laitisen ja ohjaaja Päivi Järvisen kanssa Naantalin Musiikkijuhlille vanhaa musiikkia ja suomalaista kansanmusiikkia yhdistävän näyttämöllisesti ohjatun konsertin ”Henki ja elämä” kunnianosoitus Agricola elämäntyölle.

Kontu-Korhonen toimii laulajana ja soittajana v. 2000 perustetussa kuuden naisen Paratiisin Omenat -yhtyeessä, joka on erikoistunut eurooppalaisen keskiaikaisen musiikin ja pohjoismaisen kansanmusiikin esittämiseen. Konserttiohjel-mat sisältävät laulun lisäksi myös aikakauden runoutta, soittoa ja tanssia. Paratiisin Omenoissa musisoivat Ulin lisäksi Kati Bergman, Eira Karlson, Anneliina Koskinen, Eva Palviainen ja Pia Rask.

Muusta musiikillisesta toiminnasta mainittakoon Uli Kontu-Korhosen yhteistyö Severi Pyysalon (vibrafoni, melodika, lyömäsoittimet) kanssa. ”Kunniallisuuden hyvyys” -konserttikokonaisuus esittelee Euroopan keskiajan monimuotoisuutta sanoin ja sävelin aina 1000-luvulta alkaen.

Luutisti ja teorbisti Eero Palviaisen kanssa Uli K-K on esittänyt englantilaista ja italialaista varhaisbarokkia konserttiohjelmalla ”Rakkaus ja Ilo”.

Eira Karlsonin (fiideli, vetotrumpetti ja laulu) kanssa Uli K-K on konsertoinut mm. Turun musiikkijuhlilla keskiaikaista musiikkia sisältävällä ohjelmalla ”Amis, amis rakkaani” musiikillinen matka keskiajan Eurooppaan.

Vuosina 2004-2006 Korhonen toimi Espoon kansainvälisen KuoroEspoo -festivaalin taiteellisena johtajana.Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt Korhoselle vuoden apurahan v.2005 sekä kolmen vuoden apurahan taiteelliseen työskentelyyn vuosina 2006-09.

Vuosina 1988-1998 Korhonen työskenteli Suomen yleisradiossa Radion kamarikuoron sopraanolaulajana.

Ring-Ensemble -lauluyhtyeessä Korhonen lauloi v.1991-2003. Yhtyeen Medici codex -levy ilmestyi v. 2002 (Alba records oy).Vuosina 1993-96 Ring-Ensemble esitti ja levytti (Musica Oscura) yhdessä Euroopan Unionin Barokkiyhtyeen, joht.Roy Goodman, ja The Hilliard Ensemblen kanssa uudelleen rekonstruoidun J.S.Bachin Markus Passion. Produktio vei Uli Korhosen kiertueille niin yhtyelaulajana kuin sopraanosolistinakin Hollantiin, Ranskaan, Saksaan, Tsekinmaalle, Puolaan, Tanskaan, Iso-Britaniaan ja Espanjaan.

Uli Korhonen on esiintynyt Battalia-barokkiyhtyeen solistina sekä esittänyt uutta musiikkia mm. Avanti! :n kanssa. Radion sinfoniaorkesterin ja Helsingin kaupunginorkesterin kanssa hän on ollut esittämässä mm. Berion Sinfonian, joka on sävelletty kahdeksalle laulajalle ja sinf.orkesterille.

Uli Korhonen on johtanut Suomen lääkäriliiton kamarikuoro MediCantoa v.1992-2005. Kuoron levy ”Vuosien varrelta” ilmestyi maaliskuussa 04.

Hän aloitti yhtyelaulun opetuksen Espoon musiikkiopistossa opettaen itse sitä v. 1992-1997 sekä opetti lapsi- ja nuorisokuoropedagogiikkaa Sibelius-Akatemian avoimessa korkeakoulussa v. 1996-97 ja 1997-98.

Tapiolan kuoron (joht. prof. Erkki Pohjola) äänenkouluttajana, harjoittajana ja varajohtajana Korhonen toimi vuosina 1986-1992 johtaen konsertteja ja esiintymisiä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Vuosina 1974-1986 Korhonen lauloi itse lapsikuoron riveissä matkustaen runsaasti eri puolilla maailmaa ja osallistuen moniin ISME:n kongresseihin. Näissä kongresseissa Korhonen demonstroi kuoron äänenkäytön koulutusta osana E. Pohjolan luentoa ”lapsikuoro taiteellisena instrumenttina”.

Korhonen toimii vierailevana johtajana eri yhtyeille ja kuoroille mm. keväällä 2004 hän johti Turun Linnan kamarikuoroa sekä Haapaveden tyttö- ja sekakuoroa.

Keskiaikaisen musiikin kursseja ja workshoppeja Korhonen on pitänyt mm. Haapaveden vanhanmusiikinpäivillä, Paraisten musiikkiopistossa sekä Koulujen Musiikinopettajat ry:n järjestämillä musiikkiluokkapäivillä.

Suomenlinnan kulinaaristen kesäkonserttien tuottajana Uli Korhonen toimi vuosina 1998-1999.

www.ulikontukorhonen.com      |      uli () ulikontukorhonen.com     |      tel. +358 (0)44 90 646 92